Louis de Geer


Louis de Geer föddes 17 november 1587 i Lüttich (Liège) i den vallonska delen av dagens Belgien. Han var son till adelsmannen Louis de Geer de Gaillardmont och Jeanne de Neille från Florens. Av religiösa skäl flyttade familjen till Holland där fadern gav upp sin adliga titel och blev bankir. Han lärde upp sonen i samma yrke.

Efter faderns död bodde och arbetade Louis de Geer en tid i La Rochelle i Frankrike, men kom tillbaks till Holland år 1615 och startade upp sitt företag i Amsterdam. Han bedrev handel med vapen och andra diverse varor.

Två bröder vid namn de Besche hade tidigare kommit till Sverige och dessa bröder var födda i samma stad som de Geer och kände honom väl. De informerade honom om de goda utsikter som Sverige kunde erbjuda.

De Geer involverade sej i finansieringen av den svenska statsskulden i Nederländerna år 1610. Vid samma tid inledde han också handel i vapen och koppar med den svenska kronan och på 1620-talet blev han exklusiv vapenleverantör till den svenska armén.

Det var inte förrän 1628 som han till slut flyttade till Sverige där han ansökte om medborgarskap. Han etablerade sej i Norrköping som med hjälp av hans affärssinne och kapital förvandlades till en industristad och hamnstad av vikt. Bl.a. anlade han ett mässingsgjuteri och en vapenfabrik. Han var så framgångsrik med vapentillverkningen att han snart kunde exportera till Tyskland.

Ett av hans andra viktiga uppdrag i det nya hemlandet var att sätta fart på den svenska järnindustrin. Han fortsatte att rekrytera yrkeskunniga valloner för detta ändamål.

Efter perioder då han var tillbaka i Holland beslöt han sej att slå sej ner för gott i Sverige. Han lyckades efter visst motstånd köpa Finspångs lant-och bruksegendomar, stora arealer i Dannemora socken samt Löfstad, Gimo och Österby gods. Ett formligt furstedöme! Han blev adlad samma år, trots protester från den etablerade adeln.

Mot slutet av livet överlät han till sina söner att ta över affärer och egendomar. Han reste tillbaka till Nederländerna där han dog 1652.

En kommentar: I hela sitt liv skänkte han bort tio procent av allt han tjänade. Han hade ju då han började sin karriär lovat Gud att ge tionde som en god Kristen. Det löftet höll han, vilket finns bevis för i hans noggranna bokföring.

Källa: Projekt Runeberg/Svenska Familj-Journalen 1869

Tillbaka